SÄHKÖPAIMENAITOJEN TOIMINTAPERIAATE


Järjestelmä muodostuu seuraavista osista:

A) Sähköpaimen, joka tuottaa säännöllisiä energiaimpulsseja.

B) Yksi tai useampi sähköä johtava aitalanta (näiden ei välttämättä tarvitse muodostaa suljettua silmukkaa).

C) Eristys suoritetaan eristimillä, jotka estävät virtaa siirtymästä maahan.

D) Pysyvät tai siirreltävät aitatolpat, joita voidaan käyttää tarpeen mukaan.

E) Sähköaidan maadoitus, joka tulee asentaa mahdollisimman syvälle kosteaan maahan.

Kun eläin koskettaa paimenlankaan, virtapiiri sulkeutuu, eli sähkövirta kulkee eläimen ja maan läpi takaisin sähköpaimenelle. Tämän seurauksena eläin saa epämiellyttävän, vaikkakin vaarattoman sähköiskun ja vetäytyy. Tällaisia sähköaitajärjestelmä käytetään menestyksekkäästi eläinten aitaukseen ja myös muiden eläinten, kuten petoeläinten poissa pitämiseen.




AIDAN SUUNNITTELU

Kaikki rakentaminen alkaa huolellisesta suunnittelusta. Se auttaa hahmottamaan aidan rakenteen etukäteen ja valitsemaan eri aitakomponentit, joita tarvitset asennuksen viimeistelyyn. Piirrä lyijykynällä paperiarkille alue, jonka haluat sulkea, ja merkitse etäisyydet muistiin. Piirrä sitten likimääräiset rakennusten tai navettojen sijainnit, jotka ovat aidan vieressä tai sen sisällä.



TERMISTÖ HALTUUN




VIHJEITÄ AIDAN RAKENTAMISEEN

Alla olevasta kuvasta näet mitä kaikkia eri tarvikkeita tarvitset toimivaan aitaan. Aitalanka tai -nauha on aidan toimivuuden kannalta keskeinen osa. Monesti laidunkauden aikana siirrettäville aidoille valitaan kevyet polyesterilangat tai aitanauhat. Myös aidan pituudella on merkitystä käytettävään aitalankaan. Rutland aitalangat ja -nauhat ovat kestäviä ja johtavat hyvin sähköä. Lankaa valittaessa kannattaa huomioida langan materiaali, vastusluku ohmia/m ja murtolujuus kg.




LAMMASAIDAT


Aitojen on oltava lampaille sopivasta materiaalista. Jos aita on verkkoa, sitä on tarvittaessa kiristettävä, jotta verkkoon takertumisen vaara olisi mahdollisimman vähäinen. Sähköistetyt aidat on rakennettava sellaisiksi ja pidettävä kunnossa siten, että niistä ei aiheudu lampaille tarpeetonta kärsimystä.  Verkkoaita on kestävä ja lähes huoltovapaa. Se on kuitenkin melko kallis ratkaisu ja sen siirtäminen on työlästä. Verkkoaidan silmäkoko on alempana pienempi kuin ylempänä, jotta eläimet eivät pääse sen läpi. Sähköaita on edullinen ja helppo pystyttää tai siirtää, mutta sen toimivuutta on tarkkailtava. Sähköaita vaatii enemmän huoltoa kuin kiinteät aidat. Sähköaidan alimman langan pitää olla alhaalla, jotta se estää aidan alitusta.



SÄHKÖPAIMENEN VALINTA

Sähköpaimen antaa aitaukseen jatkuvaa virtaa. Voimanlähteenä voi olla verkkovirta- tai akku tai näiden yhdistelmä. Aurinkopaneeli virtalähteenä on myös suosittu syrjäisillä laitumilla. Sähköpaimenen valintaan vaikuttaa aidattava eläinlaji, aitauksen pituus ja kasvillisuuden määrä. Rutlandin ammattilaisille suunnattu intelligiser-sarja antaa korkean suojan eläimille ja mielenrauhan maanviljelijälle.





Tietoa

Ab Tomas Kjellman
Teollisuuskatu 2A
68800 Kolppi, Finland
Y-tunnus: 0706216-7
Konemyynti: 0424720600
Varaosat: 0424720300
Sähköposti info@kjellman.fi

Tervetuloa verkkokauppaamme!
logo