Nivalalaisen Kuhokone Oy:n Heikki Ojala on vakaasti sitä mieltä, että salaojitusten huuhtelu huoltotoimenpiteenä on jäänyt hyötyihinsä nähden liian pienelle huomiolle. Ojalalla on kokemusta asiasta, sillä hän on urakoinut salaojien huuhtelua jo vuodesta 2009 alkaen. 


Kaikki viljelijät eivät ole tiedostaneet salaojien huoltotarvetta. Huuhtelulla varmistetaan ojituksen toimivuus ja pellolle toivotunlainen vesitalous. Tukkeutuneen salaojituksen huuhtelu maksaa satasia mutta uudelleen tehty ojitus tuhansia euroja hehtaarille, Ojala huomauttaa.


Tarkkuudella tuloksia


On olemassa maalajeja, joiden ojia ei tarvitse koskaan huuhdella. Mutta ongelmamaitakin löytyy. Ojala kertoo käyneensä vajaan kymmenen vuoden sisään kolme kertaa samalla lohkolla. Ja salaojista on tullut joka kerta mittava määrä ruostesakkaa. Melko usein viljelijät hämmästyvät nähdessään, miten paljon ojasta voi tulla kiintoainesta.



Salaojan täydellistä tukkeutumista ei kannata odotella. Uudet salaojat olisi hyvä huuhdella jo kolmesta viiteen vuoden ikäisinä, sillä silloin havaittaisiin myös mahdolliset viat. Putkista tulevan sakkamäärän perusteella salaojille kannattaa laatia selkeä huoltosuunnitelma.


Pitkälle automatisoitu huuhtelulaite


Kuhokoneen käytössä oleva Homburg-huuhtelulaite on valmistajan kolmesta mallista paras. Hurricanessa kaikki tärkeimmät toiminnot ovat hydraulisia ja kauko-ohjaus kruunaa kokonaisuuden.




Koska harjoitamme koneurakointia, valitsin huuhtelulaitteeseen mahdollisimman täydellisen varustuksen, jotta raskaat käsityövaiheet jäisivät minimiin. Keväisin teemme huuhtelua kahdessa vuorossa lähes vuorokaudet ympäriinsä, niin silloin kauko-ohjaukselle ja monipuoliselle hydrauliikalle osaa antaa arvoa. Heikki Ojala selventää.


Ojala kertoo vaihtavansa muun muassa letkunohjainrullien laakerit joka vuosi ennen sesongin alkua. Pienet laakerit ovat edullisia, varsinkin jos niiden hintaa vertaa mahdollisen kiivaimpana aikana yllättäen tulevan seisokin aiheuttamiin ansionmenetyksiin ja kustannuksiin. Hyvä ennakoiva huolto ja korkealaatuinen huuhtelulaite ovat taanneet sen, ettei Kuhokoneen huuhtelutyömailla ole yllättäviä seisokkeja esiintynyt.


Omaa osaamista


Huuhtelulaite on asennettu Agronicin ja Kuhokoneen yhteistyönä valmistetun säilövaunun aisalle. Vaunussa 10 kuution säiliö ja kantava 850/50 30,5 rengastus, joka ei jätä jälkiä pehmeillekään pelloille, mutta hyvästä rengastuksesta huolimatta uppoamisilta ei aina olla vältytty.Vesisäiliön täyttäminen käy ripeän vaivattomasti, sillä imuputkea hallitaan hydraulisella puomilla. Kymmenen kuution säiliö täytyy 2,5 minuutissa ja vesi voidaan imeä vaikkapa ojasta. Imuletkun koho säiliön sisällä takaa sen, että vesi imetään pinnasta, jolloin maata ja epäpuhtauksia ei pääse huuhtelulaittteen pumpulle.

Nykyinen Homburg Hurricane saatiin käyttöön keväällä 2014. Kuhokoneen edellinen Homburg Senior löysi uuden kodin Limingan suunnalta.  Päätyminen Homburgiin on Ojalan mielestä selkeästi perusteltavissa.


   

Maailmassa valmistetaan ehkä noin 600 salaojien huuhteluun tarkoitettua laitetta. Tästä määrästä Homburg valmistaa reilusti yli puolet. Se on hyvä osoitus hollantilaiskoneen laadusta ja käytettävyydestä, Ojala muistuttaa.


Ammattilaisen työtä


Alkuun Oja arvioi selviävänsä 300 metrin huuhteluletkulla. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että vasta puolen kilometrin letkupituudella selviää Pohjanmaan lakeuksilla. Vaikka peltolohko on iso, niin harvoin imuoja on yli 200 metriä pitkä. Mutta eteen on tullut erikoistapauksia, joissa 600 metrinen putki olisi ollut paikallaan. Ojala on harkinnut laitteiston täydentämistä, sillä nykyiseen kelaan mahtuisi vielä sata metriä lisää huuhteluputkea.




Huuhtelusuutin ruiskuttaa vettä 40 baarin paineella yhdestä suuttimen reiästä suoraan eteenpäin ja kahdeksasta reiästä taaksepäin, mikä auttaa huuhteluputken etenemistä salaojaputkessa. Huuhtelun paine on pidettävä korkeintaan 40 barissa, jotta salaojaputki ei vaurioituisi eikä vesisuihku tunkeutuisi salaojaputken reikien kautta maaperää pehmentämään.



Huuhteluvettä pumpataan koko ajan noin 40 litraa minuutissa sekä putkea sisään vietäessä että sitä pois kelattaessa. Ojalan kokemuksen mukaan kymmenen kuution säiliöllä selviää normaalioloissa yleensä neljän tunnin huuhtelurupeamasta.




Älä epäröi ottaa yhteyttä konemyyntiimme, jos sinulle tulee kysyttävää salaojien huuhtelusta puh. 0424720600

Tietoa

Ab Tomas Kjellman
Teollisuuskatu 2A
68800 Kolppi, Finland
Y-tunnus: 0706216-7
Konemyynti: 0424720600
Varaosat: 0424720300
Sähköposti info@kjellman.fi

Tervetuloa verkkokauppaamme!
logo